Ledarskapsakademin i media

Skillnad mellan prat och verklighet

Publicerat i Personal&Ledarskap nr 1/2004

Chefen ska vara med och skvallra
Publicerat i Dagens Nyheter den 22 september 2003.

Gunnar Ekmans bok ”Från prat till resultat” har fått priset Årets ledarbok.
Pressmeddelande av Kooperativa Institutet den 6 juni 2003.


Nu måste vd gå ut i verkligheten.
Publicerat i Affärsvärlden den 25 februari 2003.


Skvaller viktigare än sammanträden.
Publicerat i Affärsvärlden den fjärde februari 2003.


Klicka på länkarna ovan eller scrolla ner för att läsa publicerade artiklar om Ledarskapsakademin.

 

 

 

 


Skvaller viktigare än sammanträden.
Publicerat i Affärsvärlden den fjärde februari 2003.

Skvaller viktigare än sammanträden Chefernas roll för vad som verkligen händer i företag och organisationer är betydligt överskattad. Orsaken är att det finns ett stort avstånd mellan ledning och praktik, och hur arbetet ska bedrivas bestäms i själva verket genom småprat mellan medarbetarna längre ner i organisationen.

Den slutsatsen drar ekonomie doktor Gunnar Ekman vid Handelshögskolan i Stockholm i den nya boken "Från prat till resultat" efter att studerat var besluten egentligen fattas i större organisationer. Han konstaterar att det varken är i sammanträdesrummen eller i styrdokumenten. Den chef som vill lyckas med sitt ledarskap måste förstå och delta i småpratet, i stället för att gömma sig bakom text eller i sammanträdesrum.

- Dagens stress och möteskultur gör att chefer administrerar bort sin tid i stället för att utöva ledarskap. De litar till att deras formella möten med medarbetare och texter som verksamhetsplaner och strategidokument skall leda människors vardagsarbete. Men i dagens arbetsliv arbetar människor under stor frihet på långt avstånd från chefen. Det arbetet låter sig inte ledas eller kontrolleras på det sättet längre, säger Gunnar Ekman i en kommentar.

- Chefer tror de är effektiva genom formella möten och fulla almanackor, men det är ofta precis tvärtom. Genom att småprata mer och sammanträda mindre bygger chefen det förtroende som krävs för att kunna leda människor. Därför är det lönsamt att fika, konstaterar han.
Skrivet av: Isaac Pineus




Nu måste vi ut i verkligheten.
Publicerat i Affärsvärlden den 25 februari 2003

Det senaste decenniet har vd-ar ofta prioritererat aktieägare och externa relationer framför sina medarbetare. Men nu svänger pendeln tillbaka till 1980-talets ledartrend "management by walking around".

- Sitt inte i långa sammanträden, åk i stället runt och besök folk i organisationen, säger Gunnar Ekman, ekonomie doktor på Handelshögskolan i Stockholm.

Volvo Pentas vd Staffan Jufors har just kommit hem från Miami Boatshow i USA. Han är i högform efter att ha träffat anställda, kunder och leverantörer och "fått en känsla av vad som händer på marknaden". Staffan Jufors, som förra året blev fick priset Årets Ledare av Affärsvärlden, har alltid försökt befinna sig nära verkligheten.

- Jag är regelbundet ute i organisationen och talar med de flesta sorters människor på företaget, alltifrån chefer till duktiga tekniker. Uppstår ett större problem internt eller med en kund vill jag gärna vara med och ta tag i det. Att vara på plats och se och höra något är betydligt bättre än att bli informerad av andra, säger Staffan Jufors.

Staffan Jufors är bara en av allt fler chefer som aktivt bestämt sig för att inte fångas i sammanträdesfällan med stiliga verksamhetsplaner och strategidokument. Väl så viktig är den praktiska tillämpningen och den vardagliga dialogen med cheferna ute i organisationen.

På 1980-talet myntades begreppet "management by walking around" i managementkretsar, en trend som nu är på väg tillbaka. Vd måste lägga mer tid på att skapa sig ett fotfäste i det egna företaget för att ha en chans att styra.

Gunnar Ekman, ekonomie doktor vid Handelshögskolan i Stockolm och författare till boken "Från prat till resultat", är ursprungligen polis. Då upptäckte han snabbt att det inte spelade så stor roll vad som stod i anvisningar eller handlingsplaner eller vad som gick ut som dekret från höga chefer. Det var snarare "småpratet" på golvet som styrde den dagliga verksamheten.

I sin nya bok konstaterar han att just småpratet på en arbetsplats spelar en så oändligt mycket större roll än vad många toppchefer faktiskt tror. Det är i det informella samtalet som strategier accepteras, företagskultur skapas och ledarmandat delas ut.

Han anser därför att det är oerhört viktigt att chefer på alla nivåer i ett företag har en tydlig närvaro ute i sin organisation. Därför måste vd "leda genom småprat". De som gör det blir snabbt respekterade. De får också, inte minst viktigt, veta vad som händer ute i företaget.

- I den bästa av alla världar ägnar en vd eller annan chef en stor del av sin tid åt att åka runt och besöka folk ute i organisationen för att få reda på vilka frågor som är viktiga för de anställda. Genom att småprata mer och sammanträda mindre bygger chefen det förtroende som krävs för att kunna leda människor, säger Gunnar Ekman.

Men det är inte alltid så lätt. Det senaste åren har pressen på de högsta cheferna ökat kraftigt, framför allt från externa intressenter. Kampen om vd:s tid har hårdnat.

- Chefer har fått mer och mer att göra. Det är många formella möten och sedan ska de svara på mejl och finnas tillgängliga i mobiltelefonen. Vardagen handlar i mångt och mycket om administration, i stället för att leda en organisation, säger Gunnar Ekman.

- Tiden för att informellt lära känna medarbetare, bekräfta dem, visa intresse, ta reda vad som egentligen händer i företaget och utöva ledarskap är i dag mycket mindre än för fem till tio år sedan. Det här leder till att cheferna - avsiktligt eller oavsiktligt - fjärmar sig från de anställda och tappar känslan för de frågor som rör sig i organisationen. Därmed blir det också betydligt svårare att förverkliga de strategier som cheferna dragit upp för en verksamhet. När vd fjärmar sig uppstår ett vakuum som ofta utnyttjas av informella chefer, de krafter som ofta styr företagen under ytan.

- Det finns så många informella miljöer på företagen och det är lätt för informella chefer att säga till en medarbetare att denne inte ska bry sig om det som chefen just gått igenom på ett formellt möte, säger Gunnar Ekman. Kritiska frågor dyker sällan upp i ett öppet forum, de väcks senare i korridorerna eller ute i organisationen. Där måste chefen eller dennes närmaste medarbetare finnas på plats. Det handlar minst lika mycket om att tillrättavisa en informell ledare som är på väg att sprida negativa vibrationer kring ett nytt förslag. Carl-Henric Svanberg, tillträdande vd på Ericsson, har tidigare fått priset Årets ledare av Affärsvärlden, och har ett högt anseende i näringslivet som just ledare. Han pekar på vikten av en tydlig strategi som ett företag först och främst måste arbeta efter. När den väl finns håller Carl-Henric Svanberg med om att det är mycket viktigt för chefer att röra sig bland de anställda och sköta det informella ledarskapet.

- Ska man vara framgångsrik som chef så är det viktigt att hela tiden tala med folk i organisationen. Man måste ut på verkstadsgolvet för att förstå om ett budskap tränger igenom eller inte. Det är viktigt att småprata i en organisation, men det går inte att småprata om det inte finns en strategi att tala om, säger han.

Carl-Henric Svanberg understryker vikten av att en chef inte hamnar i för många sammanträden och även föregår med gott exempel så att inte de andra i organisationen tror att det är rätt att sitta i möte efter möte.

Staffan Jufors har hela tiden försökt att inte vara så uppbokad som många andra toppchefer i näringslivet ofta är. När väl en tydlig strategi finns på plats ser han till att inte sitta i styrgrupper utan delegerar bort sådant arbete.

Det gör att medarbetarna får respekt för honom och att det därmed blir lätt för honom att få med sig organisationen. Att han är ute på Volvo Penta och regelbundet träffar de anställda gör att de också känner sig delaktiga och uppskattade av företagsledningen.

- Min ledarstil har också lett till att andra chefer på företaget anammar mitt sätt att leda. De tycker inte det är roligt när jag som övergripande chef vet mer än de själva i en fråga som de borde kunna, så de har börjat ge sig ut i organisationen och träffa medarbetare och kunder på ett mer aktivt sätt än tidigare, säger Staffan Jufors.

En viktig del av det informella ledarskapet är att bryta barriären till medarbetarna under mellancheferna. Vd måste skapa sig en egen bild av organisationen.

- Jag försöker tala med folk på alla nivåer i företaget för att kunna känna vibrationerna i bolaget, säger Staffan Jufors. Skrivet av Isaac Pineus





Gunnar Ekmans bok ”Från prat till resultat” har fått priset Årets ledarbok.
Publicerat i Affärsvärlden den 25 februari 2003

Dagens ledare tänker mer på att organisera och strukturera verksamheten än att bygga
relationer med sina medarbetare. Nyckeln till framgång för ett bra ledarskap är att bereda plats för människorna i organisationen. Det är några av huvudteserna i boken som tilldelats priset Årets ledarbok. Tävlingen arrangeras av Kooperativa Ledares Förbund (KLF), KF Bibliotek och Kooperativa institutet (Koopi).


- Syftet med den här tävlingen är att varje år utse en viktig bok inom ledarskapsgenren. Gunnar Ekman visar i sin bok att informella möten och samtal har stor betydelse för att nå ett framgångsrikt ledarskap. Vi delar den uppfattningen och tror på den positiva kraften i ledarskap som sker i samverkan med medarbetarna i organisationen, sade Börje Fors, vd för KF ek.för när han delade ut priset vid en högtidlig ceremoni på KF.

Gunnar Ekman är polisen som sadlade om och blev ekonom. Han disputerade 1999 och fick då civilekonomernas pris för Sveriges bästa avhandling i företagsekonomi. Den gav honom idén till att skriva den bok som nu fått pris.

- Jag är väldigt glad över det här priset. Det är en helt annan grej att skriva en ledarskapsbok än en avhandling. I boken har jag konkretiserat mina teser men grundtankarna finns kvar. Dagens chefer ägnar allt för mycket tid åt den formella arenan och tror att verksamhetsplaner och strategidokument är tillräckligt för att leda människor, säger Gunnar Ekman. Istället ska chefer delta mer i det vardagliga arbetet. På så sätt lär de sig mer om samspelet mellan människor och hur de kommunicerar med varandra. Det är också chefens ansvar att bygga bra relationer med medarbetarna och samtidigt ta ansvar för att de anställda trivs och jobbar bra tillsammans. Det är några av de slutsatser han för fram i sin bok om hur man ska bete sig om man verkligen vill lyckas med sitt ledarskap.

- Samtidigt är jag absolut ingen förespråkare för mjukisvarianten på ledare. Det är viktigt att visa vem som bestämmer för då vinner man också respekt bland medarbetarna, säger Gunnar Ekman.